050 46 81 756

Tammikuu, mikä ihana syy aloittaa taas treenit, kovaa, täysillä ja monena päivänä – tulihan joulunaikaan kuitenkin pidettyä hieman taukoa. Treenataan kovaa monena päivänä viikossa, jotta tuloksia tulisi nopeasti ja saataisiin kirittyä menetetyt salikerrat. Töissäkin on kiirettä näin alkuvuodesta ja lapsilla, eläimillä ja puolisollakin on harrastuksia ja menoja, koko arki pyörii kiireen ympärillä ja stressiä puretaan treenaamalla kovaa.

Ihmiskeho kaipaa erilaisia ärsykkeitä, ja kovaa treenaaminen onkin oiva keino saada lihakset tosi toimiin ja aivot työskentelemään. Ylikuormittuminen ei sinällään ole huono asia vaan päinvastoin. Jotta hermoston toiminta voisi kehittyä, on sitä ylikuormitettava sekä fyysisestä, että henkisestä näkökulmasta. Miksi se palautuminen on sitten niin tärkeää?

Hermostollista palautumista on vaikeaa mitata, koska meillä ei ole siihen käyttöön minkäänlaista tuntemukseen perustuvaa mittausta. Lyhyet alle tunnin kestävät matalatehoiset treenit ovat luonteeltaan hermoston toimintaa elvyttäviä treenejä, kun taas kovat alle tunnin kestävät intensiiviset voimaharjoitteet saavat hermoston herkästi ylikuormittuneeksi, jolloin hermoston palautumisaika on noin 3-5 vuorokautta. Melko pitkä aika vai mitä?

Hermostomme koostuu sekä fyysisistä että psyykkisistä tekijöistä. Mikäli taustalla on jo ennestään esimerkiksi psyykkistä väsymistä, voi jo keskiraskas harjoitus olla hermostolle kovakin kuormitus. Tällöin harjoitus on enemmin stressiä stressin päälle: kova psyykkinen ponnistelu ja fyysinen kuormitus = ylikuormitus.

Harjoituksen seurauksena aineenvaihduntamme pysyy liikkeellä, ja näin ollen palautumiseen voidaan vaikuttaa huolellisella alku- ja loppuverryttelyllä, jolloin laktaatti ja muut happamoittavat aineet poistuvat elimistöstä.  Aineenvaihduntamme palautuu normaaliksi viimeistään seuravana päivänä, ja vilkkaana sen pitävät riittävä neste, ravinto ja kevyt liike. Treeni vaikuttaa myös hormonaaliseen järjestelmäämme, ja parhaita keinoja huolehtia hormonitoiminnan palautumisesta onkin laadukas ruokavalio sekä elvyttävä liike.

Palautumiskyky on yksilöllistä ja se vaihtelee aina elämän- ja terveydentilan mukaan. Huono palautuminen johtaa pidemmän päälle monenlaisiin terveysongelmiin, suorituskyvyn heikentymiseen sekä elämänlaadun huonontumiseen. Monesti riittämätön palautuminen tunnistetaan vasta kun ihminen on jo uupunut. Palautumista voisi verrata akkuun. Mitä enemmän sitä käytät, sen nopeammin akku kuluu. Sinun olisikin hyvä miettiä mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Haluatko antaa jokaiseen asiaan itsestäsi murto-osan, vai 100% itsestäsi asiaan mikä on sinulle tärkeintä?

Summasummarum! Terveellinen ravitsemus, oikeanlainen kuormitus liikunnassa (80% kevyttä & 20% kovaa), riittävän pitkät yöunet ja rentoutumisharjoitukset myös arjen keskellä antavat hyvät avaimet palautumiseen. Nyt se on vain Sinusta kiinni, miten käytät ne.

<3 Aino

Ps. Muistathan että FitnesSpan Hyvinvoinnin Workshopit jatkuvat koko kevään eri teemoilla. Aiheeseen liittyen Ilta-Satu 28.2. & Palautuminen haltuun -luento 6.3. Löydät näistä Workshopeista lisää tietoa nettisivuiltamme Ajankohtaista -osiosta sekä Facebookin tapahtumista.