050 46 81 756

Aina elämä ei totta vieköön ole ihanaa, ruusuilla tanssimista ja pelkkää positiivista onnen kuplaa saatikka hyväntuulista ilottelua päivästä toiseen. Elämä on täynnä erilaisia haasteita, tavallista arjen taivallusta, vastoinkäymisiä ja välillä jopa surua, pelkoa ja huolta.

Miten säilyttää positiivisuus ja hyvä fiilis läpi vaikeidenkin aikojen?

Rauhoita aamut. Monilla on tapana heti ensimmäisenä herätessään ottaa puhelin käteen, selata some ja uutiset läpi – olla heti ajan tasalla mitä kavereille ja maailmalle kuuluu. Toki onkin hyvä olla perillä mitä kodin ulkopuolella tapahtuu, mutta samalla virität aivosi heti kierroksille kaikella uutistulvalla. Saatat myös stressaantua, tai joutua tunteiden vuoristorataan heti aamusta lukiessasi kaikki tulleet viestit, ja alkaessasi heti vastailla niihin, vaikka et välttämättä ole päässyt vielä edes sängystä ylös. Mitä jos huomen aamulla aloittaisitkin päivän pienillä venytyksillä sängyssä ennen ylösnousua, keittäisit rauhassa aamukahvit ja söisit aamupalan ajatuksella, ja vasta sen jälkeen kurkkaisit mitä puhelimestasi löytyy?

Pidä hyvästä fiiliksestä kiinni. Älä siis lähde muiden jupinoihin mukaan. Monesti esimerkiksi työpaikoilla on ihmisiä, jotka päivästä toiseen, viikosta toiseen ja jopa vuodesta toiseen kylvävät ympärilleen negatiivisuutta. Ovatko he sitten elämäntapavalittajia tai ehkä omaan elämäänsä hieman kyllästyneitä ihmisiä, mutta he ovat niitä jotka löytävät asioista aina huonot puolet. Negatiivisuus tarttuu, ja mikäli kaikki yhtyvät tähän negatiivisuuteen mukaan, kärsii siitä oman fiiliksen lisäksi koko työilmapiiri. Mikäli siis huomaat negatiivista puhetta ympärilläsi, jätä se huomiotta ja keskity omaan tekemiseesi. Kerro enemmin mukavia, hauskoja juttuja – luo hyvää ympärillesi muista huolimatta. Myös positiivisuus tarttuu!

Ajattele suuria, mutta nauti pienistä. Tee arjestasi itsellesi mieluista. Nauti arjen pienistä asioista, ystävistä, perheestä, omasta hetkestä, rentoudu arjen keskellä sellaisillakin asioilla, joita ehkä normaalisti tekisit vain viikonloppuisin. Hyvä maukas ateria ravintolassa? Ihana vaahtokylpy kasvonaamiolla? Hieronta? Katso jokin hauska komediasarja joka taatusti tuo hyvän mielen. Tee läheistesi kanssa arkena jotain erilaista. Arjen keskellä unelmoi tulevaisuudesta ja rakenna haaveita, voit kirjoittaa niitä paperille saakka – olisiko ne sellaisia mitä kannattaisi oikeasti lähteä tavoittelemaan?

Hymyile! Jonain päivinä se voi olla helpommin sanottu kuin tehty. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että hymyillessä kasvojen lihakset vahvistavat positiivisia tuntemuksia sekä vaikuttavat stressiin. Hymyllä on myös vaikutus kehon soluihin sekä aivoihin. Jokapäiväisellä hymyilyllä muokkaat aivoja niin, että niihin muodostuu ”onnellisuuskaavoja” jotka toistuessaan lisäävät positiivista ajattelua, hymyillessä myös solujemme jännitys vähenee. Oletko myös huomannut miten hymy tarttuu? Hymyile, niin muutkin hymyilevät.

Pidä itsestäsi huolta. Liiku, syö hyvin ja nuku riittävästi. Liikunnan ei aina tarvitse olla täysillä tehtyä hikiliikuntaa, vaan oman fiiliksen mukaan tehtyä liikettä, josta sinulle tulee hyvä olo. Toisiin päiviin sopii maksimikuormilla revitty kuntosalitreeni, toisiin päiviin sopii taas aurinkoisessa säässä tehty juoksulenkki. Jonain päivinä taas ihana rentouttava kehonhuolto tai metsälenkki voi olla juuri sinulle sopiva valinta. Liikkumalla mielialasi kohenee, ajatuksesi terävöityvät, nukut paremmin ja stressin tunteesi kevenee. Mielen hyvinvoinnin lisäksi liikunta myös ennaltaehkäisee ja kuntouttaa monia sairauksia, kuten tuki- ja liikuntaelinsairauksia, tyypin 2 diabetesta sekä useita sydän- ja verisuonisairauksia. Kun syöt hyvin, tuo se mukanaan monia etuja. Kun elimistöllä on käytössään laadukkaita polttoaineita, energiatasosi ja vireystila pysyvät hyvinä. Terveellinen ravinto tukee keskittymiskykyäsi sekä jaksamistasi arjessa, töissä ja liikuntasuorituksissasi. Hyvin syöminen vaikuttaa myös positiivisesti mielialaasi. Huonolla fiiliksellä syödyt herkut ja itsensä palkitseminen esimerkiksi karkeilla, tuo monelle enemmin entistäkin huonomman fiiliksen. Herkuttelu silloin tällöin on ehdottomasti ok! Mutta herkuttele enemmin silloin kuin sinulla on hyvä fiilis, ja tee se niin, että sinulla on myös hyvä fiilis sen jälkeen, älä pode huonoa omaa tuntoa! Riittävä nukkuminen palauttaa elimistön voimat ja lataa akut uutta päivää varten. Mieli ja aivot tarvitsevat unta, joka palauttaa oikeanlaisen vireyden, poistaa väsymyksen sekä ylläpitää hyvää mielialaa ja havaintokykyä. Laadukkaan ja riittävän unen on todettu monien muiden hyvien vaikutusten lisäksi muun muassa ehkäisevän stressiä sekä auttavan käsittelemään tunteita. Ei siis ole ihme, mikäli huonosti nukutun yön jälkeen olo ei ole mitä onnellisin. Mikäli et ole saanut nukuttua riittävästi, rauhoita aamu ja ota pienet torkut aamupäivällä mikäli se on mahdollista, sekä panosta seuraavan yön uniin.

Asenne ratkaisee, oikeasti. Christopher K. Germerin kirjassa Myötätunnon tie kerrotaan isoisän ja lapsenlapsen keskustelusta, jossa vanha cherokee –intiaani kertoo eräänä iltana lapsenlapselleen ihmisen sisällä tapahtuvasta taistelusta. Hän sanoo: ”Poikani, meidän kaikkien sisällä taistelee kaksi sutta”. ”Toinen on Paha. Se on kiukku, kateus, mustasukkaisuus, suru, katumus, ahneus, ylimielisyys, itsesääli, syyllisyys, inho, alemmuudentunne, valheet, väärä ylpeys, ylemmyydentunne ja ego. Toinen on Hyvä. Se on ilo, rauha, toivo, tyyneys, nöyryys, lempeys, hyvänsuopuus, empatia, anteliaisuus, totuus, myötätunto ja usko.” Lapsenlapsi ajatteli asiaa hetken ja kysyi sitten isoisältään: ”Kumpi susi voittaa?” Vanha cherokee vastasi yksinkertaisesti: ”Se, jota ruokit.”

Aina, ja joka tilanteessa ei positiivisen asenteen ylläpitäminen ole helppoa, tai välttämättä edes mahdollista. Mutta pikkuhiljaa kun jaksat sitä ruokkia, muistutella siitä itsellesi päivittäin, pitää itsestäsi hyvää huolta, alkaa se myös pikkuhiljaa kantaa hedelmää.

Ihanaa viikonloppua Sinulle!

Terkuin Aino