050 46 81 756

Sen kun vain syöt säännöllisesti, ja paljon kasviksia – helppoa kuin heinänteko! Vai onko sittenkään? Nykyään uutiset ovat täynnä erilaisia –tön ja –ton ruokavalioita ja dieettejä, ja joka tuutista saa lukea miten tulisi syödä ja mitä ei varsinkaan tulisi syödä. Kaikki me olemme kuitenkin yksilöitä, ja jokaisen tarpeet lähtevät itsestä, omista tottumuksista, aktiivisuudesta, tarpeista ja myös omista arvoista.  Miten arvotat oman kehosi ja sen kuuntelun? Seuraatko trendejä vai omaa kehoasi?

Miten sitten luoda järkevä ruokarytmi päivään ja mitä syömisessä tulisi ottaa huomioon?

Säännöllisyys on toden totta yksi merkittävä tekijä joka saa sinut voimaan hyvin. Vaikka aamulla ei olisikaan nälkä, opettele syömään edes pieni aamupala, sillä se käynnistää aineenvaihduntasi, sekä antaa sinulle energiaa aamupäivän askareisiin ja pitää vireystilaa yllä lounaaseen saakka. Elimistössämme on kylläisyyshormoni nimeltä leptiini, jonka määrä vaihtelee ravintomme mukaan. Mikäli syöminen on epäsäännöllistä, on leptiinitaso alhainen, jolloin saatamme syödä seuraavalla ruokailulla tarvettamme enemmän, ja erilaiset mieliteot valtaavat mielemme. Mikäli taas syömme päivän aikana säännöllisesti, on leptiinihormoni balanssissa, jolloin ylilyöntejä ei todennäköisesti pääse tapahtumaan. Näin myös vältymme syömästä illalla liikaa, jolloin aineenvaihduntamme ei jämähdä ennen nukkumaanmenoa, ja saamme hyvin unta ilman raskasta oloa. Myös unella on suuri vaikutus kylläisyyshormoniin. Univaje aiheuttaa kehossa leptiinin määrän pienenemisen, mikä taas johtaa siihen, että emme saa normaalia kylläisyydentunnetta ja näin ollen syömme tarvettamme enemmän.

Riittävän ja laadukkaan ravinnon saanti. Monesti etenkin laihduttajat tekevät virheen vähentäessään ruokaa entisestään kun haluttuja tuloksia ei ole tullut. Eikös ne miinuskalorit sitten laihduta? Kyllä, mutta asia ei olekaan niin yksiselitteinen. Mikäli ihminen on kauan syönyt kulutukseensa nähden liian vähän, ja vähentää siitä vielä lisää, haluaa kehosi pitää kiinni rasvavarastoistaan entistä tiukemmin ja näin ollen saattaakin kerryttää rasvaa ja karistaa lihasmassaa painon tippumisen sijaan. Monien liikkuvien ja arjessaan aktiivisten naisten kulutus saattaa olla määrällisesti 2000-2500 kcal, joista perusaineenvaihdunta on jo 1300-1600 kcal luokkaa riippuen ihmisen lihasmassasta. Joten mikäli ruokasi on ravitsevaa perusruokaa, voi sitä syödä huoletta sen enempää stressaamatta. Tärkeintä ravintoa lautaselle lisätessä, on ravinnon energiatiheyden, ei määrän lisäys.

Lautasmalli, vanha kunnon lautasmalli vie pitkälle ruokailuissa. Täytä puolet lautasestasi erivärisillä kasviksilla, juureksilla ja vihanneksilla, sen lisäksi täytä lautasesta noin ¼ proteiinia ja ¼ pitkäkestoisia hiilareita, sen lisäksi lorauta esimerkiksi loraus öljyä salaattiin. Kasviksia suositellaan syötäväksi päivässä 500-800 g, sillä ne sisältävät paljon erilaisia vitamiineja, ravintokuituja ja antioksidantteja, jotka muun muassa ehkäisevät sydänsairauksia. Proteiineja elimistö taas tarvitsee muun muassa lihasten sekä kudosten rakennukseen ja ravintoaineiden kuljetukseen. Hiilarit sen sijaan ovat elimistömme energianlähde, ja ne säästävät proteiineja niiden omiin tehtäviin, kun syömme riittävästi hiilareita. Energian lisäksi tarvitsemme hiilareita rasvan pilkkomiseen. Hyviä rasvoja taas tarvitsemme myös tuottamaan energiaa, mutta sen lisäksi saamme rasvoista välttämättömiä rasvahappoja sekä tärkeitä rasvaliukoisia vitamiineja. Monityydyttymättömiä rasvahappoja tarvitsemme muun muassa kasvuun, hermoston ja verisuonten kehitykseen sekä hormonien valmistukseen.

Ennen kuin siis alat karsimaan ruokavaliotasi saatikka kokeilemaan minkään valtakunnan dieettejä, tarkista ensin ateriarytmisi – säännöllisyys, ruuan  energiatiheys sekä riittävä määrä – laadukas ravitseva ruoka sekä uni- ja stressitasosi! Stressaantunut ja väsynyt keho ei toimi haluamallasi tavalla arjessa tai treeneissä! Ja hei! Syömisen pitää olla mukavaa yhdessä tai yksin ilman turhaa stressailua, ja elämässä sallia välillä ne huonommatkin valinnat HYVÄLLÄ OMALLA TUNNOLLA, kunhan perusruokailut ovat hallussa. Jos mietit että aterioita on yhteensä 35 viikossa, voi niistä hyvin esimerkiksi viisi olla ikään kuin ”huonompia” vaihtoehtoja. Kohtuus kaikessa kantaa ihan oikeasti pitkälle. 🙂

Maukasta Syksyä! ❤

Terkuin Aino