050 46 81 756

Sain juuri päätökseen Aki Hintsan kirjan ’Voittamisen anatomia’ ja siitä innostuneen haluan jakaa mietteitäni teille. Aki Hintsa (1958-2016) oli ennalta ehkäisevään terveydenhuoltoon erikoitunut lääkäri, joka toimi 11 vuotta formula ykkösissä varikkolääkärinä ja valmentajana.

Maailman Terveysjärjestö WHO on jo vuonna 1948 määritellyt: Terveys on täydellisen fyysisen, henkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. Tältä pohjalta Hintsa lähti liikkelle ja kehitti kokonaisvaltaisen hyvinvointimallin, jota on käyttänyt menestyksekäästi niin F1-maailman huippukuljettajat kuin kansainväliset huippujohtajat. Mallin tarkoituksena on lisätä hyvinvointia, elämäniloa ja energiaa.

Menestyksen malli (kuvassa) koostuu keskustasta, jossa on CORE ja sen ympärillä on SITOUTUMINEN. Tämän ympärillä on hyvinvoinnin 6 eri osa-aluetta: yleinen terveys, biomekaniikka, palautuminen, ravinto, fyysinen aktiivisuus ja henkinen energia. Helpointa on ymmärtää sitoutuminen ja nuo 6 ulkoista osa-aluetta, mutta mitä tarkoittaa core?

Core tarkoittaa ydintä, sitä mitä ihminen haluaa ja mitä hän on, niin sanottu henkinen profiili. Oman ytimen tunteminen tarkoittaa Hintsan ajattelutavassa itsensä, tavoitteidensa ja motiiviensa perinpohjaista tuntemista. Osaatko vastata seuraaviin kysymyksiin:
* Tiedätkö kuka olet? (identiteetti)
* Tiedätkö mitä haluat? (elämän tarkoitus)
* Hallitsetko omaa elämääsi? (mahdolliset esteet)
Helposti kiireinen elämä vie mennessään ja ihminen unohtaa kontrollin omaan elämäänsä. Puhumattakaan siitä onko hän edes miettinyt omia arvojaan ja tavoitteitaan. Näiden asioiden selkeyttäminen on hyvinvoinnin kannalta todella tärkeää. Mietin itse ensimmäistä kertaa oikein kunnolla omia arvojani Elämäntaidon Valmennuskoulutuksessa. Todella mielenkiintoista ja selkeyttävää. Kun omat arvot ovat kirkkaat, ne ohjaavat sinua oikeisiin päätöksiin tavoitteiden kannalta. Tavoitteiden pitäisi perustua arvoihin, ei toisin päin.

Itsensä tuntemisen merkityksen Hintsan mallissa voi kiteyttää viiden kohdan ajatusmalliin:
1. aito motivaatio ei voi koskaan voi tulla ulkoa vaan lähtee aina sisältä, ihmisestä itsestään
2. jotta voi motivoitua aidosti, pitää tietää, mitä oikeasti haluaa
3. jotta tietäisi mitä haluaa, on tunnettava itsensä ja perusarvonsa
4. jotta voi tavoitella haluamaansa, pitää itse kontroilloida elämäänsä

Nämä kohdat on hyvä muistaa, kun miettii omassa elämässään haluamaansa muutosta. Pienin askelin, nauttien tästä päivästä vaikka tavoitteeseen olisi matkaa sillä matka on se josta syntyy muistot eikö niin?

Tällaisin miettein tähän viikkoon ihanat naiset!

terkuin, Annuski
P.S tässä vielä kirja jos innostuit: Aki Hintsa, Voittamisen anatomia. Oskari Saari, WSOY.