050 46 81 756

Mietin omia henkilökohtaisia arvojani vasta vuosi sitten elämäntaitovalmentajakoulutuksessa. En ollut aikaisemmin ymmärtänyt kuinka paljon omien arvojen tunnistaminen vaikuttaa hyvinvointiini, tekee vain elämästä paljon selkeämpää.

Arvot ovat uskomuksia ja käsityksiä arvokkaista, hyvinä ja tärkeinä pidetyistä asioista ja keskeinen osa minäkuvaa. Tietoisuutta omista arvoista tarvitaan, koska ne suuntaavat kohti omannäköistä elämää. Jos toimii arvojaan vastaan, seuraa usein ristiriitoja. Olen omien asiakkaiden valmennuksissa usein käynyt läpi arvomaailmaa, joka on avannut oven kohti sisäistä ymmärräystä ja suuntaaviivaa omassa elämässä.

Arvojen näkeminen ei ole aina helppoa, vaan joskus niiden kartoittamisessa vaaditaan pidempää pohdintaa. Arvot myös muuttuvat elämän kuluessa joten niitä on ajoittain hyvä tarkistaa. Arvot ovat sekä yksilöllisiä että yhteisöllisiä. Niitä omaksutaan niin kasvatuksessa, vuorovaikutuksessa ja yhteiskunnan välityksellä. Jokainen kuitenkin viime kädessä valitsee omat arvonsa itse.

Tässä sinulle arvovalinta tehtävä: kirjoita alla olevista arvoista itsellesi viisi tärkeintä omalle paperille. Mieti näistä sitten tärkein arvo (sellainen mitä ilman et voisi elää) ja merkkaa se sydän-merkillä, laita toiseksi ja kolmanneksi tärkeinpään * – merkki. Sitten merkkaa ?-merkillä arvo, joka näistä viidestä tuntuu vieraimmalta sekä !-merkki arvoon, joka yllätti sinut.

RAKKAUS, PERHE, YHTEYS, VAPAUS, OIKEUDENMUKAISUUS, TASA-ARVO, ITSENSÄ TOTEUTTAMINEN, VAURAUS, MENESTYS, URA, KEHITTYMINEN, PERINTEET, YSTÄVYYS, TERVEYS, TASAPAINO, HYVINVOINTI, HENKISYYS, USKONNOLLISUUS, ÄLYKKYYS, VIISAUS, ILO, YSTÄVÄLLISYYS, LUOVUUS, AUTTAMINEN, PALVELEMINEN, VAIKUTTAMINEN, KESTÄVÄ KEHITYS, MONIARVOISUUS, SANANVAPAUS, YHDENVERTAISUUS, KOHTUUS, NÖYRYYS.

Jatka tehtävää sitten niin, että piirrät paperille kolmikerroksisen talon. 1-kerrokseen kolme tärkeintä arvoasi. 2-kerrokseen kolme konkreettista tekoa millä osoitat arvosi. 3-kerrokseen kolme asiaa mitkä tulevat mahdollisiksi, kun toimit arvojesi mukaisesti (lähde hyvän mielen vuosi, Maaretta Tukiainen)

Ihanaa sukellusta omaan arvomaailmaan!

terkuin, Annuski