050 46 81 756

ja miten saan sen pysyväksi osaksi elämääni?  Siinäpä kysymys, jonka parissa yllättävän moni kamppailee. Olen itse hieman jäävi vastaamaan tuohon sillä minua liikuttaa paljolti ammattini. Tapaan kuitenkin päivittäin asiakkaita, joiden kanssa olen jopa valmennuksessa (life coaching) paininut tämän asian kanssa. Näin ollen keräsin hieman dataa ja kasasin sen tähän blogiin. Toivon, että sinä sohvaperuna tämän jälkeen laitat lenkkarit jalkaan ja vastaat otsiikkon tai sinä aktiiviliikkuja lähetät tämän liikkumattomalle ystävälle!

Yleisimmät syyt liikkumattomuuteen: ajan puute, sopivan lajin löytyminen, mukavuuden halu (laiskuus), pelko ettei sovi joukkoon, kustannukset ja uskallus mennä yksin.

Ideoita syiden päihittämiseen

  1. Ajan puute – oletko aamu-vai iltaihminen? – listaa tarkkaan kalenteriisi asiat mihin päivittäin käytät aikaa ja laske ne yhteen. tarkista sitten mihin rakoon saat mahtumaan 1-2 h. aloita kaksi kertaa viikossa, älä ahnehdi liikaa. – onko asioita, joita voit delegoida? ole hieman itsekäs, nyt on sinun vuorosi saada aikaa omaan hyvinvointiin – ajan puute on yleisin tekosyy sillä aina löytyy sopiva rako, jos tarpeeksi haluaa. -ne, jotka ovat löytäneet aikaa sanovat että liikunnan tuoma energian ansioista myös muuta asiat hoituvat nopeammin. –
  2. Sopivan lajin löytyminen – mieti mikä sinua kiehtoo. onko se kuntosali, jumppa, taistelulajit, jooga, pilates uinti, juoksu, golf… – ota rohkeasti yhteyttä paikalliseen lajitahoon sillä ei sinua kukaan sieltä sohvalta nouda.
  3. Mukavuuden halu – mieti haluatko olla vielä vuoden päästä siinä vai voisitko olla pirteämpi ja innostunut jostain uudesta, joka vielä lisää terveyttä? – punnitse, mitä liikunta tuo elämääsi-
  4. Pelko ettei sovi joukkoon – liikunta yhdistää ihmisiä, oli laji mikä tahansa. – kokeile vaikka kuntosalia, jossa saat tehdä omaa treeniä mutta muiden kanssa. huomaat kyllä miten ihmiset hyväksyvät kaiken kokoiset ja ikäiset ihmiset joukkoonsa. oma hymysi ja kohteliaat tavat vievät todella pitkälle. – rohkeasti vain mukaan.
  5. Kustannukset – on paljon lajeja, jotka eivät maksa muuta kuin hyvät kengät  – panostus liikuntaan lisää niin mielen kuin kehon hyvinvointia. tästä on satoja tutkimuksia olemassa. toisin sanoen laitat terveyskassaan rahaa liikkumalla. – asiat kannattaa myös arvottaa, mihin kannattaa sijoittaa. onko jotain josta voisit säästää ja näin liikuntaharrastuksen kulut voisi kattaa.-
  6. Uskallus mennä yksin – mieti onko ystävää, tuttavaa tai vaikka naapuria, joka treenaa sinua kiinnostavaa lajia tai jonka saisit houkuteltua mukaasi. yhdessä on aina helpompi aloittaa. – tähän kohtaan et kuitenkaan voi kaataa prokjektiasi vaan mieti mikä madaltaa kynnystäsi. – käy tutustumassa lajipaikkaan, ihan vaan haistelemassa ilmaa ja kyselemässä vaikka hintoja. tästä saat rohkeutta vaikka varata aikaa alkeiskurssille, harjoitusohjelman tekoon tai mikä se onkaan, jolla pääset alkuun.

Entä se pysyvyys? Kun on päässyt alkuun niin miten alkuhuuman jälkeen jaksaa jatkaa? Tässä asiakkaideni sanomaa:

  1. Hyväksy fakta että aina ei huvita. Älä kuuntele sohvaa vaan ’raahaudu’ treeneihin. Lähde matkaan idealla että teet ainakin jotain. Fiilis tulee kyllä treenin aikana, puhumattakaan mikä olo on sen jälkeen.
  2. Suoraan töistä treeneihin vai kodin kautta? Jos ei ole pakko niin pyri menemään suoraan töistä niin ei iske muut houkutukset. Aamutreenit ennen töitä sopivat myös kiireiseen perhearkeen, silloin laita vain treenikassi/vaatteet valmiiksi jo illalla. Kun heräät, älä mieti olotilaa vaan painele hommiin.
  3. Monipuolisuus on todella tärkeää niin kehon ärsytyksen kuin mielen kannalta. Vaihda saliohjelmaa usein. Vaihda juoksureittejä. Käy erilaisissa jumpissa. Mikä ikinä onkaan lajisi, mieti miten siitä saa mahdollisimman monipuolisen. Uskalla kokeilla erilaisia juttuja.
  4. Suunnittele viikkosi aina etukäteen. Näin alitajuisesti tsemppaat itseäsi treeneihin. Älä luista muuta kuin äärimmäisessä tapauksessa suunnitelmastasi.

Pirteää syksyä liikunnan parissa,

annuski