050 46 81 756

’Älykäs tuntee toiset, viisas tuntee itsensä’ – Lao Tzu

Olen tutkinut asiaa syvemmin noin puolitoista vuotta. Kaikki alkoi elämäntaidonvalmennuskoulutuksesta, jossa ensi kerrran tutustuin Enneagrammi-persoonallisuusteoriaan. Miten mielenkiintoista kuulla tyypistä numero 3, jonka kuvaus on kuin peiliin katsoisi.

Persoonallisuusenneagrammi on yhdeksänkohtainen persoonallisuustyyppien luokittelu, jonka pohjana käytetään G.I Gurdijieffin opetuksessaan esiintuomaa enneagrammisymbolia (9 tyyppiä kuten kuvassa). Teoria on luotu tukemaan itsetutkistelua, helpottamaan yksilöiden välistä ymmärrystä sekä kommunikaatiota ja ennen kaikkea lisäämään suvaitsevaisuutta. Enneagrammi ei koostu vain noista yhdeksästä tyylistä vaan syvemmin tarkasteltuna sieltä löytyy siipiä ja erilaisia vaistomuunelmia (27). Enneagrammia tulee käyttää viisaasti. Ei siis riitä että tiedät vain mikä numero määrittää sinut, vaan sinun tulee ymmärtää sitä, erotella alatyypit ja käsitellä tunteitasi. Meillä jokaisella on oma selvästi erottuva kasvun polku, joka vain tulee löytää.

Olen oppinut enneagrammin myötä paljon omasta ajattelusta, valinnoista ja käyttäytymisestä. Siis varsinainen syväsukellus omaan itseeni. Toki matka ei ole ollut aina kovin miellyttävääkään sillä tyyppinä numero 3, ’en tuhlaa aikaa tunteiden vatvomiseen vaan pyrin kovaa vauhtia eteenpäin.’ Hiljentymistä, luottamista siihen että asiat järjestyvät ilman ainaista omaa täyttä panosta, on vaatinut paljon luonteeni analysointia. Matka on pitkä mutta äärettömän mielenkiintoinen ja täynnä suurenmoisia maisemia. Kannattaa siis todella tutustua omaan ihanaan tyyppiin huolella ja syvällisesti.

Enneagrammi tuntemus on opettanut minulle miten läheiset ihmiset reagoivat eri tilanteisiin, miksi he ajattalevat ja toimivat tietyllä tavalla. Kun ymmärrys on lisääntynyt, parantuvat vuorovaikutustaidot ja moni asia muuttuu paljon selkeämmäksi. Nyt puhun siis niin yksityis- kuin työelämästäkin.  Miten tyypit sitten tunnistaa ja ketä he oikein ovat? Enneagrammitestejä on useita, jotka antavat osviittaa omasta persoonallisuustyypistä. Kaikille ei kuitenkaan ole helppoa tunnistaa omaa tyyppiänsä tätä kautta, vaan se saattaa vaatia hieman pidempää pohdiskelua. Tässä kuitenkin linkki yhteen hyvään enneagrammitestiin sekä alla pieni kuvaus tyypeistä. Kukaan ei edusta puhtaasti vain yhtä tyyliä, mutta silti jokainen tunnistaa yhden, itseään parhaiten kuvaavan tyylin. Kuten kuvasta näkyy, tyylit ovat kehän ulkopuolella, sisältä löytyy voimavarakeskukset (keho, ajatus ja tunne) ja kehä ympyrän yli kulkevat kasvun ja stressin nuolet. Näiden lisäksi opit sokeasta pisteestä, siivistä ja vaistomuunnelmista. Summa summarum, vaikka enneagrammi on aika kompleksi, se on niin mielenkiintoinen että siihen sukeltaa mielellään syvemmälle. Jos enneagrammi kiinnostaa niin tule kuuntelemaan ilmaista luentoa La 27.10 klo 11.30-13.00. Tämän luennon otsikolla ’ kuka sinä olet, miksi muut ei tajuu’ tulee meille pitämään asiantuntija Sari Hämäläinen Masari Oy:stä. Tälle luennolle seuraa jatkoa myöhemmin todella syvällisen enneagrammikoulutuksen merkeissä.

Enneagrammitesti

 

Mielenkiintoisia hetkiä näiden ihanien tyyppien tutkiskelussa,

toivottaa, Annuski