050 46 81 756

nyt en puhu viinin juomisesta vaan treenaamisesta:-)

’Tissuttelija’ treenaa paljon, kauan ja matalla teholla. ’Kunnon vetäjä’ treenaa vähän, nopeasti ja kovalla teholla. Kumpi sitten kannattaa, siinäpä kysymys? Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta sillä kaikki riippuu tavoitteista ja kehon kunnosta. Faktaa kuitenkin on, että kehomme ja mielemme janoavat aina pientä muutosta.

Itse olen huomannut, että kuntosalilla treenaan voimapainotteisesti eli kovaa, lyhyillä sarjoilla ja harvemmin. Uima-altaassa keskityn teknikkaan ja meditointiin eli siellä tehot ovat matalat ja treeni pidempää. Ryhmäliikuntatunnit ovat työtäni eli siellä tehot vaihtuvat tuntien mukaan mutta pidän itse lyhyemmistä ja kovista tunneista (GRITstrenght). Näistä jää ihanan energinen ja todella hikinen olo. Olenko siis ’kunnon vetäjä’ joka repsahtaa välillä tissutteluun?

Ehdottomasti parasta ja muokkaavinta treeniä on vaihtaa usein liikuntamuotoa ja äsykkeitä. Kehomme adaptoituu todella nopeasti harjoitteluun, siksi saman liikuntamuodon ja varsinkin saman intentiseetin käyttö pidemmän päälle ei tuo tuloksia. Mieti miten Sinä saisit joka viikko jotain uutta ärsykettä kehollesi. Tässä muutamia ideoita:

  • Kuntosalitreenissä lyhennä toistomääriä ja lisää yksi ylimääräinen sarja. Jos aiemmin olet tehnyt 3 kertaa 12-15 toistoa, niin tee nyt napakat 4 kertaa 8-10 toistoa.
  • Kuntosalitreenissä pidennä reilusti toistomääriä. Jos aiemmin olet tehnyt 3 kertaa 8-12 toistoa, niin tee nyt 3 x 20-35 toistoa.
  • Kutosalilla tee helppo ja napakka HIIT harjoitus. Jos olet aina aiemmin vain ’tissutellut´ treenin läpi, niin herätä aineenvaihduntasi seuraavasti. Lämmittele normaaliin tapaan noin 10 min aerobisilla laitteilla. Soutulaite: 30 sekunttia rennosti, 30 sekunttia kovaa (syke nousee kunnolla), jatka näin 5 kierrosta ja souda loppuun vielä 2 min rennommin. Crosstrainer: 30 sekunttia rennosti, 30 sekunttia reippaasti (syke ylös), 20 sekunttia rennosti, 40 sekunttia reippaasti, 2o sekunttia rennosti, 40 sekunttia reippaasti, 20 sekunttia rennosti, 30 sekunttia reippaasti, 20 sekunttia rennosti ja 20 sekunttia reippaasti. Loppuun 2 min rennosti. Spinning/vaakapyörä: 20 sekunttia rennosti, 20 sekunttia todella nopea pyöritys, jatka näin 8 kierrosta. Loppuun rullaile kevyesti 5 minuuttia. Tuliko hiki?
  • Ryhmäliikunnassa vaihda tuntia. Käy kuukauden verran kokeilemassa jotain aivan toisenlaista tuntia.
  • Kävelylenkillä ota pikakävelyharjoituksia. Kävele lyhemmin askelin niin kovaa, kuin jaloista lähtee 40-60 sekunttia. Tee näitä kävelyspurtteja 7-10 kertaa. Palauttele väliin 1-2 minuuttia.

Ja vielä…kevään tullen mielikin herää aurinkoon, joten kokeile käydä treenaamassa ennen työ/koulupäivää. Aamutreenit tarjoavat jälleen aivan erilaisen buustiin kuin iltaharjoitus. Mikä ihana olo virtaa suonissasi koko päivän ja mielikin on vapaa illan harjoituksesta.

Näihin kevään auringon säteileviin tunnelmiin jätän Sinut pohtimaan omaa tulevaa viikkoasi!

Treeni-iloa,

Annuski