050 46 81 756

Minkälaisia ajatuksia syksyn tulo herättää sinussa? Innostusta, uutuuden viehätystä, ahdistusta, helpotusta, pelkoa, odotusta? Monille syksy on ikään kuin uuden alku, ja innostaa monia aloittamaan uuden harrastuksen, palaamaan kesän jäljiltä takaisin salille tai aloittamaan esimerkiksi opiskelut. Joillekin taas syksy saattaa tuoda mukanaan jaksamattomuutta valon vähenemisestä, mielialan laskua sateisesta ilmasta ja jopa ahdistuneisuutta siitä että pitäisi olla tehokas ja uudistunut syksyn saapuessa.

Miten selvitä syksystä?

Valo ja pimeys. Syksyn pimeyteen emme voi vaikuttaa, joten ota niistä kaikki irti. Laita kynttilöitä niin ulos kuin sisälle ja tunnelmoi. Sen lisäksi että kynttilät tuovat valoa, on sen pehmeä liekki myös rauhoittava. Mikäli mieli tuntuu matalalta pimeään aikaan, on hyväksi ja toimivaksi havaittu keino hoitaa alakuloa auringonvaloa matkiva kirkasvalolamppu. Kirkasvaloa tulisi käyttää noin puolesta tunnista tuntiin, ja hoidon on todettu olevan tehokkain, mikäli se otetaan aamuisin 5.30-9 välisenä aikana. Kannattaa siis startata aamu heti kirkasvalolampun läheisyydessä, mikäli sinulta sellainen löytyy.

Värit. Kerää omalle lautaselle erivärisiä kasviksia, heitä smoothien sekaan värikkäitä marjoja, tee hedelmäsalaatti – satokauden kasviksina löytyy nyt muun muassa nauriit, lantut, avomaan kurkku, pihlajan marja, karpalo ja puolukka, kantarelli, porkkana, omenat, greippi, persikka ja päärynä. Värit piristävät mieltä, ja samalla saat tärkeitä vitamiineja kehoosi, mitkä jo itsessään auttavat sinua voimaan paremmin.  Lähde luontoon ihastelemaan upeaa ruskaa, luonnon omia taideteoksia, pukeudu värikkäisiin vaatteisiin ja osta kauniita kukkia kotiin.

Uni. Kesällä helposti unet jäävät hieman vajaiksi valoisuuden vuoksi, eikä mieli välttämättä samalla tavalla kaipaakaan unta. Pimeyden lisääntyessä aivot kaipaavat eri tavalla lepoa, joten muista kunnioittaa kehosi toivetta. Pyri menemään aina suunnilleen samaan aikaan nukkumaan. Kaikilla ihmisillä on oma unen tarpeensa, mutta suosituksena pidetään 7-9 tuntia yössä. Tee iltaisin ennen nukkumaan menoa jotain rauhoittavaa, kuten lue kirjaa ja mene ajoissa pitkäksesi. Mikäli päivisin olet väsynyt, pienet powernapit (15 min) ovat todellakin ok!

D-vitamiini. Monipuolisella ruokavaliolla saat kehosi tarvitsemat vitamiinit, mutta d-vitamiinilisää suositellaan pimeinä aikoina lokakuusta aina maaliskuuhun saakka. Riittämätön d-vitamiinin saanti altistaa muun muassa osteoporoosille ja luunmurtumille. Hyviä d-vitamiinin lähteitä ravinnosta ovat esimerkiksi kuha, siika, margariinit sekä kantarellit ja muut rasvaiset kalat.

Liikunta, liikuskelu, liikkuminen. Vaikka välillä on päiviä, että on vaikeaa lähteä liikkeelle, se kannattaa. Liikunta tuottaa nautintoa, kehittää fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista terveyttä. Jo pienet liikuntakokemukset nostavat mielialaa, ja näin ollen saavat olon tuntumaan reippaammalta ja energisemmältä. Liikunta nostaa mielihyvää tuottavien välittäjäaineiden pitoisuuksia aivoissa – endorfiinihormoni tekee iloiseksi, ja sen lisäksi myös vähentää kipuja. Liikunnan on todettu myös vähentävän lihasjännityksiä, lisäävän verenkiertoa aivoissa sekä vähentävän stressihormoneja, sen lisäksi liikunta auttaa myös nukkumaan paremmin. Liiku ja liikuskele juuri niin kuin itse haluat, keksi itsellesi juuri sellainen tapa liikkua, mikä tekee olosi hyväksi.

Pidä yhteyttä. Pimeinä ja sateisina aikoina tekisi mieli vain hautautua sohvan nurkkaan ylhäiseen yksinäisyyteen, mikä on todellakin ok, kunhan se ei toistu viikosta toiseen. Sosiaalisten suhteiden ylläpito on tärkeää oman psyykkisen voinnin kannalta. Rento yhdessä olo läheisten kanssa lievittää stressiä ja parantaa mielialaa. Ystävien merkitys korostuu myös isoissa elämänmuutoksissa, ja omalle hyvinvoinnille onkin tärkeää että on joku kenelle voi omat huolet ja murheet purkaa. Mikäs sen parempaa kuin pukea kunnon lenkkivaatteet, napata ystävä mukaan ja lähteä pieneen syyssateeseen kävelylle ja ”parantaa samalla maailmaa”. Lenkin jälkeen on ihana käydä vaikka vielä saunassa, mikä taas omalla tavallaan rentouttaa lihaksia ja mieltä.

Aurinkoista, värikästä ja mielekästä syksyä, Aino