050 46 81 756

Hyvällä lihaskunnolla tiedetään olevan monia hyviä terveysvaikutuksia. Hyvä lihaskunto auttaa arjessa, sillä niin portaiden nouseminen, kauppakassien kantaminen kuin painavan huonekalun nostaminenkin sujuvat helpommin, kun lihaksissa on voimaa. Vahvat lihakset auttavat myös säilyttämään hyvän tasapainon ja samalla suojelevat niveliä ja ehkäisevät nivelvaurioita sekä ehkäisevät osteoporoosia kun harjoittelussa tulee esimerkiksi erilaisia tärähdyksiä. Lihaskuntoharjoittelun tiedetään myös parantavan veren rasva- ja sokeriarvoja sekä suojaavan kehoa matala-asteiselta inflammaatiolta. Näin ollen voimaharjoittelu parantaa ihmisen toimintakykyä sekä ehkäisee sairauksia ja kaatumisia.

Hyvällä lihaskunnolla tiedetään olevan monia hyviä terveysvaikutuksia, mutta aloittaminen kuntosalilla ensimmäistä kertaa ikinä, tai kuntosalille lähteminen pitkän tauon jälkeen ei välttämättä kaikille ole helppoa. Se vaatii rohkeutta, kannustusta ja päättäväisyyttä. Monesti saliharjoittelun kuvitellaan olevan vaikeaa, liian raskasta tai tylsää. Saliharjoittelu voi kuitenkin olla todella monipuolista ja antoisaa kun vauhtiin pääsee.

Tässä sinulle muutama vinkki, joilla voit tehdä kuntosalille lähtemisestä mukavampaa:

Ota ystävä mukaan treeneihin. Monesti salille lähtemistä helpottaa kaveri, jonka kanssa voi treenailla yhdessä.

Hanki kuntosaliohjelma ammattilaiselta, joka on laadittu vain sinua varten. Monesti netistä otetut kuntosaliohjelmat ovat yleisesti ottaen ihan hyviä, mutta niissä ei ole huomioitu ketään yksilöllisesti. Suosittelen kääntymään henkilökohtaiseen ohjaukseen, jotta varmasti kaikki yksilölliset tarpeesi on huomioitu ja tiedät miksi teet mitäkin liikettä, ja miksi juuri sillä tietyllä toistomäärällä. Kun liikkeet käydään henkilökohtaisesti kanssasi läpi, tiedät, miten liike suoritetaan oikeaoppisesti, saat oikeanlaisen tuntuman ja vältyt loukkaantumisilta. Salille on myös helpompi tulla, kun tietää mitä lähtee tekemään ja treenistä löytyy se punainen lanka.

Valitse kuntosali, josta löytyy sinulle kaikki tarvittava. Haluatko hyvää fiilistä, jotkut tietyt laitteet vai onko hinta sinulle ykköskriteeri? Käy rohkeasti tutustumassa eri salille, jotta löydät sinulle parhaiten sopivan.

– Mikäli yksin treenaaminen ei tunnu omalta jutulta, kokeile rohkeasti erilaisia ryhmäliikuntatunteja, tai palkkaa itsellesi personal trainer. Ryhmäliikuntatunteja löytyy paljon erilaisia ja ihan kaiken tasoisille liikkujille. Älä turhaan pelkää vaikket olisi aiemmin käynyt. Ohjaaja kyllä opastaa sinua ja antaa tarvittaessa myös vaihtoehtoisia liikkeitä. Kysy rohkeasti minkälaiset tunnit ovat sinunlaisellesi liikkujalle sopivia. Hyvä ryhmähenki imaisee sinut nopeasti mukaan! Personal trainerin kanssa saat varmasti yksilöllistä ohjausta, ja joka kerralla voit luottaa siihen, että tunti on sinua varten suunniteltu ja liikkeet tehdään oikeaoppisesti. Monesti pt:n palkkaaminen myös motivoi kun on joku kenen kanssa treenata ja kalenteriin on varattu aika sinua varten.

Älä ota paineita treeneistä. Kuntosalilla ei tarvitse käydä viittä kertaa viikossa, eikä treenin tarvitse olla hampaat irvessä vääntämistä, vaikka kuntosaliharjoittelu saattaa sellaisen mielikuvan antaakin. Aloita rauhassa, esimerkiksi 1-2 kertaa viikossa on oikein hyvä alku, ja pikkuhiljaa voit nostaa käyntien määrää, jos se tuntuu sinusta hyvältä. Kevyt aloitus monesti motivoi enemmän, eikä liikunnasta tule ”pakkopullaa” kun käyntejä on maltillinen määrä, vaan ennemminkin odottava fiilis, milloin taas pääsee treenailemaan. Kalenteriinkin on helpompi raivata tilaa, kun kertoja ei ole niin montaa. Ajallisesti myös tehokas lyhyt treeni yleensä on parempi, kuin todella monen liikkeen treeni joka kestää pari tuntia. Lihasten lisäksi aivotkaan eivät ota vastaan enää yli 60 min jälkeen samalla tavalla ärsykkeitä, joten liian pitkään kestävä treeni ei ole kannattavaa.

Älä vertaa omaa treeniäsi muiden treeneihin. Jokaisella treenaajalla on eri pituinen ja muutenkin erilainen treenitausta, joten keskity vain omaan tekemiseesi, äläkä välitä muista. Muista, että treenaat vain itseäsi varten.

Mikä sai Sinut lähtemään ensimmäistä kertaa kuntosalille tai ryhmäliikuntaan? Mitkä asiat koet tärkeäksi treenipaikassasi? 😊

Terkuin Aino